Himalaya

17/12/11

Startside
Op
Lucla
Phakding
Namche Bazar
Machermo
Gokyo
Phortse
Pangboche
Tengboche

 

Treckingturen i Himalaya var tilrettelagt med henblik på kun at forcere 400 højdemeter i døgnet. Derfor var der dage, hvor vi ikke gik særlig langt, ligesom vi sov 2 nætter i Namche Bazar på vejen opad. Der var også dage, hvor vi gik mere end 400 m opad, men sluttede med at gå ned for at vænne os gradvist til højden.

Hensigten med kun at gå 400 m opad om dagen er at undgå højdesyge, som skyldes et dalende iltindhold i atmosfæren, jo længere man bevæger sig opad. Kroppen skal simpelt hen vænnes til højden og det lavere iltindhold. Tilvænning kaldes også akklimatisering.

De 400 højdemeter i døgnet er et gennemsnitstal. Jeg fandt i hvert fald ud af, at tilvænningsperioden er længere for mit vedkommende. Derfor var jeg ikke med oppe på Gokyo Ri i 5353 meters højde, men jeg sov i Gokyo i 4750 meters højde. Ubehaget fik mig til at beslutte at gå nedad i stedet for opad den følgende dag.

Vi var i alt tre, som kapitulerede i forhold til højden, men der var også kun tre, der nåede hele vejen op på Gokyo Ri.

Alle nåede vi dog at opleve Himalayas storslåede natur, hvor noget af det flotteste var regnbuen over Ama Dablam (6856 moh.), da vi stod ved Tengboche Klosteret, og i øvrigt kunne kigge op på toppen af Mount Everest, der havde en slags glorie over sig. De gange, hvor vi kunne se Everest, var der oftest stormvejr på toppen, med en sky i form at iskrystaller, der blæste ud fra bjerget i en bestemt retning.

Vi gik mange dage i bjergene og var vidne til den smukke, storslåede natur, men også til de naturkræfter, der betød, at solen bag en sky øjeblikkeligt medførte kulde. Skyerne kom gerne kort tid over middag.

På billedet ovenfor fra Google Earth ses Lucla i forgrunden og Everest som det højeste punkt oppe i højre hjørne. Bagved ligger det tibetanske plateau. I midten af billedet, hvor der er mange blå mærker, ligger Nacmhe Bazar. Gokyo-dalen ligger bagved til venstre, mens Pangboche og Tengboche ligger i dalen til højre hen mod Everest.

John har været i området mange gange, men har aldrig tidligere oplevet sne på denne årstid. Der havde været gæster i dalene tre dage før os, som havde haft flot vejr. Sneen fulgte os, først i Gokyo dalen, siden i Phortse og Namche Bazar.

På vejen opad overnattede vi i Phakding, Namche Bazar, Dole, Machermo og Gokyo. På vej nedad sov vi i Nah, Portse, Pangboche, Namche Bazar, Phakding og Lucla.

Broer og bjerge er temaet på billederne herunder. Begge dele er meget fascinerende.

 

Startside | Kathmandu | Himalaya | Chitwan

Dette Websted blev sidst opdateret 10. februar 2011